En af de bedste opgaver i bryllupsplanlægningen er at vælge bryllupskage. Men hvilke smage skal I satse på, og hvad er vigtigt at huske på, når I bestiller jeres drømmekage? Vi har svarene!
Tekst & Styling: Anna Storm Foto: Mari Loewen
Det er en hyggelig trend, at der bliver lagt mere og mere fokus på bryllupskagen. Den har gået fra at være en hyggelig afslutning på bryllupsmiddagen til bryllupsmiddagens absolutte højdepunkt. Mange brudepar ønsker sig i dag en bryllupskage ud over det sædvanlige, og den store mængde inspiration fra magasiner, Instagram og Pinterest har skabt en stor efterspørgsel på unikke bryllupskager. Vi har talt med Leticia, der har lang erfaring med at producere specialdesignede bryllupskager, cupcakes, cakepops, macarons og hele dessertborde. Vi mødte hende for at diskutere trends på bryllupskager, designs og hvad der er vigtigt at tænke på – og ikke mindst; prøvesmage bryllupskagerne.
Hvilke bryllupskage-trends ser du i øjeblikket?
Lige nu er der virkelig mange trends indenfor bryllupskager, både i smag men også i udseende. Modellen ’Naked Cake’ slog igennem for nogle år siden og har længe været populær, men ellers er det i dag skønt, at vi møder stor efterspørgsel på farver. Før var det mere almindeligt med hvide kager, mens der i dag lægges mere fokus på farver og strukturer. En anden ting, der bliver stort, er at arbejde med forskellige teknikker som f.eks. marmorering, spartling og en metallic finish. Jeg har her dekoreret nogle bryllupskager med ægte bladguld, hvilket med garanti giver en wauw-effekt under bryllupsmiddagen.
Hvad skal man huske på ved valget at kage?
Som jeg nævnte, er det meget populært for brudepar at vælge såkaldte ’Naked Cakes’, hvor kagen kun består af et tyndt lag smørcreme og får et rustikt udseende. Det, som mange glemmer, er, at kagen ofte bliver ret ustabil. Bryllupskager er ofte ret høje, og derfor er man nødt til at arbejde med en eller anden form for stabilisator for at holde kagen sammen. Det kan være smørcreme, sugarpaste eller marcipan for eksempel. Uden disse ’vægge’ risikerer kagen at skride eller falde sammen – og det er noget, man som brudepar bør tage med i sine betragtninger. Vil man alligevel have en ’Naked Cake’, skal man satse på flere mindre og lavere kager i stedet for en stor.
Ud over det ovennævnte er det også en god ide at mødes med konditoren inden brylluppet til en konsultation og prøvesmagning, inden man beslutter sig for bryllupskagen. Under mødet får konditoren mulighed for at forklare nogle vigtige aspekter, og brudeparret får mulighed for at prøvesmage og finde smage, som de elsker.
Hvilke smage er de mest eftertragtede i dag?
I dag arbejder jeg ofte med en base, når det kommer til ganache eller mousser. De kan i princippet smages til med hvad som helst, f.eks. skumbananer, lakrids, vingummi etc. Vi ser dog, at de traditionelle smage oftest er dem, der går rent hjem hos brudepar og bryllupsgæster. Nogle af de smage er chokolade, citron, hindbær og passionsfrugt.
Leticia arbejder i dag med nogle udvalgte smagssammensætninger. Det mest almindelige er, at bryllupskagen består at to forskellige slags fyld, og her kan man vælge mellem både sikre smage og mere unikke smage. Hvis brudeparret efterspørger en bestemt kombination, forklarer Leticia dog brudeparret, om smagene passer godt sammen. Brudeparrets personlige smag og ønsker er virkelig vigtige, men man skal også huske på bryllupsgæsterne.
Når det kommer til tærtebunde, er det i dag mest almindeligt med vanilje- og chokoladebunde. Som brudepar kan man dog altid eksperimentere og tilsmage bundene, og her er det en god ide at spørge konditoren om, hvad der fungerer.
Forskelligt fyld og forskellen på ganache og mousse:
Oftest arbejder man med ganache og mousse som fyld i en bryllupskage. Traditionel vaniljecreme eller pisket fløde bliver ikke ligeså stabilt og kan derfor være svært at arbejde med, når man bygger høje bryllupskager. Ganache er fløde, der varmes op, og som man efterfølgende smelter en bestemt smag ned i; eksempelvis chokolade eller hindbærgele. Derefter køles cremen ned i mindst fire timer og piskes derefter op igen til en lind ganache. Mousse derimod består af fløde, men i form af kold fløde der piskes op med en form for stabilisator og tilsat smag. Moussen er mere skrøbelig end ganachen, og den skal derfor være så ren som muligt i smag og konsistens, mens man i en ganache kan blande for eksempel hele bær, chokoladestykker eller nødder.
Sugarpaste eller marcipan?
Det er meget almindeligt at benytte sig af sugarpaste, når man dekorerer en bryllupskage. Mange mennesker har desværre et lidt anstrengt forhold til sugarpaste, siger Leticia og fortæller, at det ofte bunder i, at de har smagt dårlig sugarpaste. Rigtig sugarpaste smager fantastisk godt og består udelukkende at glukose, sukker og konserveringsmiddel. God sugarpaste smager kun af sukker og dufter lidt som marshmallows, fortæller Leticia og siger, at alle hendes brudepar efterfølgende er blevet positivt overrasket over smagen.
I dag benytter man sig oftere af sugarpaste end af marcipan, fordi den er mere elastisk, lettere at arbejde med og fungerer godt ud fra allergiperspektiv. Marcipan kan give en mindre smuk finish, og eftersom der er mange gæster under et bryllup, anbefales det næsten altid at vælge sugarpaste, hvis nogle af bryllupsgæsterne skulle være allergiske overfor mandler.
Fordele ved konsultation/prøvesmagning
I løbet af en konsultation går konditoren igennem brudeparrets ønsker for bryllupskagen med dem. Her kan konditoren komme med uvurderlige forslag og tips til kagens smag, størrelse og design. Som brudepar har man også mulighed for at teste forskellige smagskombinationer og nå frem til, hvilke smage der skal udgøre lige præcis deres unikke bryllupskage.
Brudeparret synes, det er sjovt at deltage i en konsultation og at være med til at bestemme hele vejen, fra smag til design. Leticia guider og kommer med forslag, men til sidst er det altid brudeparret, der bestemmer udseende og indhold på bryllupskagen; noget der sættes stor pris på og er et hyggeligt indslag i bryllupsplanlægningen.
Prøvesmagning af: Lemon curd, nutellacreme, nektarin- og passionsfrugtmousse, hindbærmousse, chokoladeganache og hvid chokoladeganache.